Omrvinková navigácia

UŽIJTE SI MINIBÝVANIE, alebo ako bývať v malom byte?

Možno sa váš byt nepyšní najväčšou rozlohou, to ale neznamená, že si nemôžete honosné a zároveň krásne útulné útočisko vybudovať aj v tomto prípade.

Radi by sme vám preto ponúkli rady a tipy, ako sa v malom byte cítiť dobre, nech už je pre jedného alebo pre celú rodinu.

MAXIMÁLNE VYUŽÍVAJTE VŠETOK DOSTUPNÝ ÚLOŽNÝ PRIESTOR

Kupujete si novú posteľ alebo pohovkuPorozhliadnite sa po takých kúskoch, ktoré pod sebou ponúkajú úložný priestor. Vmestnáte sem totiž naozaj veľké množstvo vecí, či už je reč o dekách, hračkách, ale napríklad aj o oblečení. Nemusíte si tak vďaka tomu kupovať množstvo skríň, získané miesto radšej využite pre niečo iného, alebo ho kľudne nechajte prázdné, môžete sa tak naladiť na vlny minimalizmu, obľúbeného trendu v bývaní.

skrini samozrejme využívajte všetky dostupné priečky, na tie najvyššie, kam sa dostanete o niečo ťažšie, umiestnite veci, ktoré používate výnimočne, napríklad vianočnú, veľkonočnú výzdobu alebo rodinné albumy. Ak steny vášho bytu pokrývajú police, namontujte ich nad seba hneď niekoľko, ušetríte tým nielen plno miesta, ale zároveň sa jedná o vkusný doplnok do domácnosti. Keď je na stene toľko dostupného miesta, bol by hriech ho dobre nezužitkovať. Pri troche snahy si totiž na stenu môžete primontovať dokonca aj bicykel, skateboard a podobne, predstavivosti sa v tomto prípade medze skutočne nekladú.

VOĽBA VHODNÉHO NÁBYTKU A MAĽBY

Dokonca aj maľba stien sa podieľa na veľkosti miestnosti, aspoň teda opticky. Vyhýbať by ste sa mali tmavým farbám, ktoré priestor zmenšujú, naopak sa porozhliadnite po svetlejších odtieňoch, ako je biela, jemne šedá či krémová farba, ktoré vašu miestnosť rozžiari a hlavne prevzdušní. Okrem farieb sa ale o optické zväčšenie priestoru postarajú aj zrkadlá, ak ich vhodne umiestnite. Vedeli ste, že sa s úložným priestorom predávajú práve aj zrkadlá? Ukryť do nich môžete napríklad topánky.

Ak sa nachází vo vašom byte naozaj veľmi málo využiteľnej plochy, odporúčame vám kúpiť kvalitný rozkladací gauč. Zatiaľčo cez deň na ňom môžete hostiť návštevy, v noci sa premení na vaše odpočinkové lôžko, vďaka čomu vás o značné miesto v byte nebude musieť okrádať posteľ. Vyberajte si ale kvalitnejšie kúsky, aby nehrozilo, že si po pár nociach nenávratne rozhodíte chrbticu, zdravie je v tomto prípade na prvom mieste.

Takisto sa nezavaľujte nepotrebnými kusmi nábytku, alebo tými príliš priestorovo výraznými, ako je napríklad obrovská sedačka, veľký stôl, množstvo stoličiek, na ktorých nikdy v jednu chvíľu nebude sedieť toľko ľudí. Naopak sa skúste pozrieť po rozkladacích stoličkách, vďaka ktorým nejaký ten centimeter miesta tiež ušetríte.

HRA SVETIEL

Okrem vyššie spomenutých bodov byt pomôžu zväčšiť aj vhodne zvolené svetlá a lampy. Čím viac svetiel, tým viac priestoru. Preto radšej ako mať jeden základný luster kúpte niekoľko menších, ktoré rozmiestnite po celej miestnosti. Zbavíte se tak tieňov a temných, nevzhľadných zákutí.

ODPUSTITE SI VEĽKÉ MNOŽSTVO DEKORÁCIÍ

Tým nemyslíme, aby ste sa zo svojej domácnosti pokúšali urobiť holobyt, avšak nie je nutné, aby ste na každom voľnom miestečku mali nepreberné množstvo vecí, ktoré sa nemôžu pochváliť žiadnym iným účelom, ako iba estetickým. Ak sa to dá, zbavte sa takých vecí, niekomu ich venujte, predajte ich, alebo aj podľa svojeho uváženia vyhoďte.

DBAJTE NA PORIADOK

Dôležité je, aby každá vec vo vašej domácnosti mala presne stanovené miesto. Neodhadzujte veci tam, kam vás zrovna napadne, po použití ich ihneď vráťte na správne miesto. Behom toho dbajte na poriadok, ak zamedzíte tvorbe nečistoty, nebudete sa okrádať o žiadny potrebný priestor.

ZLATÉ PRAVIDLO NA ZÁVER

Zbavte sa všetkých rozbitých, nepoužívaných, nevzhľadných vecí, jedná sa akurát o zbytočné lapače prachu, ktorých pozíciu môžu zaujať ďaleko užitočnejšie veci.