Omrvinková navigácia

MôJ PRVÝ DOMOV - časť 1.

Rychlé, štýlové a lacné bývanie, alebo ako na to?

Sťahujete sa do svôjho prvého bytu či podnájmu? Hľadáte spôsob, ako si zariadiť izby a neprísť u toho na mizinu? Riešenie je jednoduché a my vám dnes dáme hneď niekoľko skvelých tipov, ako si vybaviť nový domov a ešte u toho ušetriť. 

Veľa z nás dnes žije “od výplaty k výplate” a to predovšetkým mladí ľudia a páry. Veľa tomu napomohlo obdobie pandémie. Vďaka vládnemu nariadeniu trávime vo svojich domoch začína čas dňa a veľa z nás už z nudy začalo prerábať svoje domy a "vylepšovať". V téjto sérií článkov nájdete tipy, ako si priestor okolo seba urobiť utulnější a krájší za pár korún a poradíme vám tak, kde hľadať ďalšie inšpirácie a ako ušetriť ešte viac pomocou DIY projektov.

Väčšia časť ľudí býva v bytoch a mnohokrát dokonca v podnájmu. Aj štatistiky sa to viac ako 20% obyvateľstva. A komu by se chcelo do bytu, ktorý mu ani nepatrí, dávať hromadu peňazí? 

Hľadajte svetom internetu nápady na lacné a útulné “skrášlenie” domov. 

V dnešnom článku sa zameriame na prvú časť “zariadenie prvého lacného bývania”, v ktorom prejdeme nápady, ako začať, čo je potreba si predom ujasniť alebo, kde nájsť lacný nábytok na vybavenie bytu, ktorý vás nebude stáť veľa peňazí. Niekedy ani korunu. Občas stačí prejsť pôjdy, záhradné domčeky, pozrieť sa po bazároch na internetu a nájdete veľa krásných kusov, ktoré oživí zašlé kúty či prázdné steny a dodajú priestoru ten správný nádych “domova”.

Inšpirujte se našimi tipmi a premeňte priestor okolo vás v ten pravý SLADKÝ DOMOV!

Mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú osamostatniť, často premýšľajú, ako si zariadiť svoje bývanie tak, aby je to neprišlo príliš draho. Nie každý má možnosť, získať od rodičov do “výbavy” bohatý finančný obnos či si na svoje prvé bývanie zarobiť toľko, aby zaplatili prvé nájmy a ešte zariadili interiér. 

Aby bývalý pekne a stylove, nemusíte mať účet s niekoľko miestnym kontom. Postačí vám pár “základných” kusov, ktoré vytvára základ pre pekné bývanie a zbytok už je len o fantázii a vlastnom vkusu. 

Vízia vysnívaného domu je základ

Byt už máte? Nájomnú zmluvu tiež? Skvelé! Až začnete je potreba si urobiť “víziu” svojho vysnívaného domova.

Mať predstavu vysnívaného bývania. Prejdite si internet (skvelým portálom pre inšpiráciu, nielen na bývanie, je Pinterest), časopisy o bývaní alebo katalogy nábytkov. Všetko, čo sa vám páči si uložte do zložky v PC alebo, vystrihnite a nalepte na veľký kartón. Budete tak mať pred sebou jasnú predstavu o tom, čo sa vám páči. 

Vďaka tomu, si môžete urobiť zoznam vecí, ktoré si odveziete od rodičov alebo z predchádzajúceho podnájmu a tak zoznam, čo všetko je potreba dokúpiť, alebo lacno zohnať. Niektoré veci tak môžete skúsiť sami vyrobiť ako sú rôzne bytové doplnky apod. 

Akonáhle budete mať víziu svojho vysnívaného domova i zoznamy vecí napísané, môžete sa pustiť do realizácie vašeho prvého BÝVANIE SNOV. 

Začnete poriadnym upratovaním

Často zabúdame, že po veľmi dôkladnemu upratovaniu byt “prekukne”, zmizne zbytočné haraburdie a zabudnuté dekorácie alebo nevyužité veci dostanú znovu svoju šancu zažiariť. 

Vezmete to preto pekne od podlahy až po pôjd a zbavte svoj domov všetkého neporiadku a haraburdie. Minimalizmuz je dnes veľmi moderný a hodí se práve pre “nové bývanie”. 

To platí pri sťahovaní do nového prvého bývania. Určite ste u rodičov mali svoju izbu, z ktorej si môžete zobrať základné veci, do nového bytu. A ak sa pustíte do balenia vecí, urobte si poriadny upratovanie. Uľahčí vám to aj čas behom balenia, keď sa nebudete musieť zastavovať, či si danú vec brať, či nie. Niekedy i po predchádzajúcich majiteľoch zostane v novom byte nějaký nábytok, či pôjd alebo pivnica plná “pokladov”, ktoré sa dajú využiť. Než sa začnete sťahovať, a prejdete a “vytrieďte”!

Do nového bývania sa hodí (alebo čo si odviezť alebo ponechať po majiteľoch):

  • Akýkoľvek nábytok z izby i po predchádzajúcich majiteľoch. (I starý a nevzhľadný nábytok sa hodí. Povedzme si o tom v dalšom části článku.)
  • Posteľ, zvlášť ak je v dobrom stavu by rozhodne mala cestovať s vámi. (Ak keď, nemáte v plánu zariadiť si novú alebo si ju “vyrobiť” - inšpiráciu nájdete v ďalšej časti série.)
  • Doplňky a dekorácie do bytu (Akékoľvek - obrazy, knihy, dekoračné predmety, kvety, vázy, lampy….- všetko sa dá neskôr vyhodiť, keď se to nebude hodiť.)
  • Bytové textílie (Povlaky na vankúše, záclony, závesy, obrusy, koberce, posteľné prádlo, plédy, ručníky….)

V našom ďalšom článku “Jak mať byt ako zo škatuľky ľahko a bez námahy” nájdete skvelé tipy, pre ľahký a dokonalý poriadok a získanie pravidelných “poriadkových” návykov. 

Zvoľte neutrálnu farby interiéru

Nové trendy v bývanie prichádzajú  a odchádzajú. Veľa z nás chce svoje bývanie mať aspoň trochu podľa “najnovšších” trendov. Aj, keď hľadáte lacný spôsob zariadenia bývania, ak je pre Vás dôležitá flexibilita. 

Neutrálne farby sú v móde stále a vďaka ich jedinečnosti sa dajú ľahko kombinovať s módnymi farbami a vzory danej sezóny. Obrazy, povlaky, závesy a ďalšie lacné položky sa dajú ľahko zameniť podľa “trendov” a zachovať pre neskoršie časy, až znova nadíde ich čas. Nábytok či výmaľba izby však už stojí viac a tak tieto drahšie položky voľte v neutrálnych farbách. 

Biela, krémová, šedá, slonovinová, čierna, béžová. To sú farby, ktoré ľahko skombinujete s rôznymi vzormi i ďalšími farbami. 

Nábytok je základ, ale prečo utrácať?

K novému bývaniu patrí samozrejme základný nábytok, ktorý je potreba k tomu, aby ste v byte mohli vôbec fungovať. Zaobstarať lacný nábytok je dnes neskutočne ľahko. Vybrať si ten, pravý je pak niekedy oveľa väčšie oriešok. 

Kde všade sa dá zohnať lacný a kvalitný nábytok?

  • Bazar na internetu - Ľudia veľmi často mení svoje domy a tak, keď budete mať šťastie môžete na internetu nájsť štýlové kusy nábytku doslova za pár eur, ktoré ľudia nepotrebujú a ponuknú ich ďalej, ako by ich vyhodili. Prejdite si bazarové skupiny na Facebooku v okolí vašeho bydliska alebo ďalšie bazarové portály s nábytkom. Niekedy stačí do vyhľadávača napísať napríklad “lacná posteľ a miesto bydliska” a strýko Google vám nájde hromadu výsledkov, z ktorých môžete vybrať. Nezabúdajte tak na portály, ktoré ponúkajú nábytok a ďalšie veci “za odvoz” na rôznych webových stránkach.
  • Kamenný bazar nábytku - Určite stojí za to navštívit tak aj kamenné bazary a antikvariáty. Veľakrát tu nájdete veľa zaujímavých kusov, ktoré sa vám budú hodiť. 
  • Kontajnery - Možno sa to zdá na prvý pohľad naozaj zvláštne, ale verte alebo nie i na takých miestach narazíte niekedy na hotové poklady. 
  • Kamaráti - Určite máte veľa kamarátov a niektorý z nich už svoje bývanie majú dávno zariadené a napr. ho pred prednedávnom začali “renovovat”, opýtajte sa ich, ak nenachádzajú nejaký starší nábytok za odvoz či za kamarátkou cenu alebo pozvanie na pohárik. 
  • Pôjdy rodičov a prarodičov - Tak to je niekedy hotový poklad. Zvláštne, ak máte v rodine niekoho naozaj staršího a vlastný dom treba na vidieku, kde je často zvykom nechať rôzne veci pre prípad, že sa jedná “ešte využijú.”zľavách” . Prejdite si ich ponuky a určite narazíte na nejaký ten kus za cenu, ktorú ste ochotní za nábytok dát. 
A ako takýto nábytok použiť, aby nevyzeral použito a staro? 
 
Nápadov je hneď niekoľko. Predovšetkým by ste však mali vybrať “kvalitný” nábytok, i keď ide o starší. Je treba aby vyzeral, že ešte niečo vydrží a nerozpadne sa po prvom použití. Známky používania staršie pohovky a rôzne tie škrabance alebo drobné roztrhnutia čalúnenia sú drobnosti, ktoré ľahko opravíte, či dobre zamaskujete. Rozhodne si vezmete na pomoc šmirgľový papier, farby, moridlá, štetce a lak. A Hurá! Do renovácie a skrášľovania. 
 
Ako dodať starému nábytku nový kabát?
  • Nový náter - inšpirácie je na internetu celá rada. Než menovaný Pinterest je plný nápadov na renováciu starého nábytku. Zadajte do vyhľadávača kľúčové slová a vyberajte a inšpirujte sa!
  • Štýlová tapeta - dnes se dajú lacno zohnať dekoračné tapety na nábytok. Stojí pár eur a vyjde lacnejšie, než celý nový kus nábytku. Väčšinou sú samolepiace a tak ich aplikácia je veľmi jednoduchá. 
  • Využiť sa dá všetko - našli ste starou komodu, ale ich renovácie už nestojí za to? Má zásuvky, ktoré sú ešte v dobrom stave? Využijte to. Natrite je peknou farbou a využijte je ako originálne poličky do kúpeľne, alebo napr. originálne komody a nočné stolíky. 
  • Každá iná? Nevadí! - máte niekoľko rôznych starých stoličiek, ale žiadne nie sú rovnaké aby ste je mohli dát k jedálnemu stolu? Nevadí! Dnes je veľmi trendy mať u stolu rôzne druhy stoličiek. Využijte toho!

Ďalšie tipy a nápady pre “lacný” nábytok

Nie vždy musí k danému účelu slúžiť vyslovene kus nábytku z obchodného domu. Niekedy môžete využiť vlastné kreativity a nahradiť momentálne nedostupnou vec alternatívou. 

Drevené bedne a prepravky, ktoré ľahko zoženiete v zeleninárstve, bazároch alebo na pôjde, môžete využíť ako nočný stolíky, knižnice, regál do kúpeľne apod. Tento spôsob uskladnenia vecí sa hodí takmer do každé miestnosti. Debničky majú naviac tú výhodu, že idú ľahko pretrieť akúkoľvek farbou a západnú tak veľmi ľahko do štýlu interiéru. 

Rebrík ako štýlový vešiak na oblečenie alebo ručníky do kúpeľne? Prečo nie? Ak narazíte pri upratovaní na záhradný rebrík vezmete si ho, na trite farbou a umiestnite do predsiene ako “vešiak” na kabáty alebo klobúky. Hodiť sa bude tak v kúpeľni pre uloženie osušiek a ručníkov. Pokiaľ na ne na motáte svetelnú reťaz, bude slúžiť tak ako skvelá dekorácia v interiéru. A pokiaľ žiadny rebrík nemáte, ale nápad sa vám páči, nájdete si na prechádzke prírodou niekoľko silných vetvičiek, ktoré zaviažete dohromady a vytvorte si vlastný rebrík, ako na obrázku nižšie. 

Konáre na niekoľko spôsobov. Pri prechádzke prírodou nájdete často spadnuté kusy konárov stromov, ktoré tam len tak ležia. Vezmete si je domov a využite je ako lacný nábytok a dekorácie do vašeho bývania. Z takych peknych konárov môžete urobiť originálne vešiaky na oblečenie, pekné solitérní dekoracie, odkladacie stolíky, lavičku na terasu alebo napr. stojaciu lampu. 

Starý kufor či drevená truhlica po babičke sa dá takto využít ako lacný nábytok do nového bytu. Pri troške inšpirácie a zručnosti z nich môžete vytvoriť skvely konferenční stolík, lavicu do predsiene alebo pohodlné kreslo do obývacej izby, ktoré určite zaujme každého vášho hosťa. 

Paletový nábytok je teď veľmi moderný a na jeho výrobu najdete na internetu mnoho návodov. Zohnať palety nie je ťažké a ani ich obstarávacia cena není príliš vysoká a tak si môžete ľahko vyrobiť nábytok podľa vašich predstav sami doma a vyjde vás na pár eur. Z paliet si môžete vyrobiť predsieňovú zostavu, pohovku, konferenčný stolík, knižnicu, botník, posteľ, televízny stolík a veľa ďalšieho.

 

Staré nevyužité pneumatiky od áut sú tak skvelým základom pre vytvorenie štýlových kusov nábytku. Prerobiť sa dajú napr. ako vkusný odkládací stolík, bobek na sadenie pre hostí, ako kvetináče pre izbové rastliny alebo ako peliešok pre domácich miláčikov. 

Až už sa rozhodnete pre akúkoľvek variantu vybavenia vašeho nového bývania nábytkom, myslite na to, že i keď sa snažíte zohnať lacný nábytok podľa vašich finančných možností, není potreba aby výsledok tĺkol do očí a evokoval pocit “každý pes jiná ves.” Preto zariaďujte svoj nový domov s citom a vkusne. Není treba mať vo svojom byte všetko, čo sa nakytne alebo čo vám padne do oka. Riaďte sa vaším návrhom “VYSNÍVANÉHO BÝVANIA”, ktorý ste si na začiatku vytvorili. Uvidíte, že výsledok vám vezme dych a bude decentní, vkusný a proste Váš. 

V ďalšom článku si povieme, ako zariadiť jednotlivé miestnosti bytu, aby plnili svoju funkciu, zariadenie nás vyšlo lacno a využili jsme všetko, čo sme zohnali do “základného” vybavenia bytu pomocou dnešných rad.