Omrvinková navigácia

MôJ PRVÝ DOMOV - časť 4.

Lacné, napriek tomu štýlové alebo DIY dekorácie a doplnky do bytu

V predchádzajúcich článkoch zo série “Môj prvý domov” sme si prezradili, ako prakticky, ale zároveň cenovo dostupne, zariadiť kuchyňu s obývacou izbou alebo ako s trochou zručnosti oživiť starý, ošúchaný nábytok a vyčarovať z neho pýchu vašej prvej domácnosti. Dnes sa dozviete, ako obstarať lacné, no napriek tomu veľmi štýlové dekorácie a doplnky.  

Každý interiér potrebuje k pocitu útulnosti nejaké doplnky a dekorácie, ktoré mu dodajú to čaro. Môžete kúpiť, využiť tie, ktoré už máte zbalené a pripravené na sťahovanie, ale môžete si tiež vyrobiť nové, ktoré budú ladiť s interiérom nového domova, ale predovšetkým s vašim vkusom. 

DIY PROJEKTY vnesú do interiéru originalitu a jedinečnosť

Kde inde hľadať inšpiráciu pre svoje DIY projekty ako v raji všetkých tvorivých osobností, Pinterestu, a samozrejme v našom článku. Poradíme vám, ako vkusne vyzdobiť okná, ako behom chvíle vdýchnuť život starým veciam, ktoré sa vo vašom domácom kráľovstve nachádza, a v neposlednom rade predáme osvedčené tipy pre tvorbu úložných boxov, preto neváhajte a pokračujte v čítaní.

Nazbieralo sa vám veľa starých kníh, ktoré by ste inak vyhodili? Môžete z nich vytvoriť pekné zátišie na komodu, zviazať dohromady a použiť ako “blok” na nože, vyrezať vnútro knihy a využiť na úschovu mobilu či iných “tajností” alebo na zasadenie kvetov. Staré knihy môžu byť taktiež skvelou dekoráciou na stene v izbe.

Kotúčiky od toaletného papieru, alebo krabice od čajov či musli môžu slúžiť ako základ pre výrobu rôznych organizérov. Potrebujete niekam uložiť kozmetické štetce, prepisovačky alebo mať prehľad v kábloch? Vďaka týmto maličkostiam a troche kreativity, môžete svoj problém vyriešiť raz dva. 

Fľaše od alkoholu či pracích prostriedkov alebo obyčajné plechovky od piva či energy drinkov sú tiež skvelou voľbou pre “recykláciu.” Vyrobiť si z nich môžete dávkovače mydla, kvetináče, vázy, misky na občerstvenie, dózy na potraviny, poháriky a mnoho ďalšieho. Inšpirujte sa na internete. Nápadov tam je skutočne veľa. 

Ďalšie skvelé nápady pre váš interiér môžu byť DIY projekty, ktoré sa nesú skôr v dekoračnom duchu. Tu máte príklady niekoľkých DIY projektov pre výrobu vlastných dekorácií, ktoré vám interiér zútulnia.

  • vrchnáčiky od piva sa skvelo hodia pre vytvorenie medailónikov vašej rodiny alebo spomienok z vášho života
  • z povrázkov a nafúknutého balóniku ľahko vytvoríte pekné dekorácie, stačí povrázok okolo balóniku omotať - čím viac, tým lepšie - potom všetko zafixovať lepidlom a po uschnutí balónik vyfúknuť a dovnútra umiestniť napríklad LED svetielka 
  • pár vetvičiek (môžete ich ozdobiť vlnenými bambuľkami, umelými kvetinami alebo ďalšími drobnosťami, podľa fantázie) vo váze vyčaruje peknú solitérnu dekoráciu
  • nafarbené fľašky môžete využiť ako skupinovú dekoráciu napríklad s nápisom “DOMOV”
  • obyčajné kartónové krabice od topánok, pošty alebo zo sťahovania obaľte baliacim papierom a používajte ako úložné boxy pre vaše veci 
  • špendlíky môžete vylepšiť, ak k nim prilepíte gombičku a všetky ich nastriekate na rovnakú farbu

do vysokej sklenenej vázy umiestnite niekoľko šišiek a medzi ne LED svetielka a uvidíte, akú jednoduchú a predsa krásnu dekoráciu môžete mať behom pár minút

  • Takých a mnoho ďalších nápadov nájdete na internete veľa. Inšpirujte sa a skrášlite si svoj nový domov za pár eur z toho, čo už doma máte alebo nájdete v prírode na prechádzke. 

    ZÁVESY A ZÁCLONY alebo ako dekorovať okná 

    Výzdoba okna dokáže zmeniť vzhľad celej miestnosti a opticky si dokonca pohrať aj s jej veľkosťou. Čo je najlepšie, záleží iba na vás, ako veľmi šialené toto dekorovanie bude. Tým najjednoduchším, čo můžete urobiť, je zmeniť tradičné uchytenie záclon na garniže, ty už predsa dávno vyšli z módy. 

  • Jedným zo spôsobov je uchytenie háčikov na ľubovoľnú dosku, po zavesení záclony budete milo prekvapení, aký lacný a zároveň efektívny tento spôsob je. Využiť sa ale dajú aj štipce na prádlo, povraz alebo napríklad bambusová tyč či obyčajný konár, ktorý je navyše šetrný k životnému prostrediu, tomu se hovorí win-win. Namiesto háčikov môžete zasa použiť napríklad motúz alebo očká na záclone.

    Miesto záclony môžete použiť napríklad obľúbenú šatku, svadobný závoj alebo si nejakú tú záclonku “ušite” sami doma napríklad zo starých utierok alebo látky v peknom dekore a jej zbytky využite na ušitie obliečok na vankúše. Veľmi originálnou variantou je záclona z korálok, farebne ladiacich povrázkov, fotografií alebo napríklad skupina zavesených malých vázičiek s kvetmi v rôznych výškach. 

  • TEXTÍLIE V INTERIÉRI: možnosti a ako na to, aby to bolo lacné a štýlové

    Našim skvelým, tajným tipom je prešitie starej obliečky na vankúš na ozdobný poťah. Ak máte obľúbené posteľné prádlo, ktoré sa v niektorom tom rožku už predralo, ale zbytok látky vyzerá stále dobre, neváhajte a využite ho. Vystrihnite si zadný a predný diel obliečky, na ktorý sa prišije zip, potom už len zošijete, vyžehlíte a voalá, vkusný vankúšik za pár eur je na svete. Takisto sa môžete vrhnút aj na výrobu prestierania, hoci na výrobu použijete staršie látky, výsledkom bude nový, a predsa moderný a štýlový kúsok.

  • Staré svetre, ktoré už nevynosíte môžete využiť ako originálne tienidlá pre lampy. Je to originálny spôsob, ako dať starej lampe po starej mame, moderný dizajn. Stačí cez tienidlo pretiahnuť sveter, ktorému ustrihnete rukávy a výstrih a nohu od lampy pretrieť zladenou farbou. Podobne môžete vylepšiť akúkoľvek nevzhľadnú vázu. 

    • samolepka s rozcestníkom pre vtipnú “nápovedu” pre vašich hostí, kde čo nájdu

      Ako vyzdobiť steny vašich izieb?

      Možností, ako vyzdobiť steny miestností, je nepočítane. My vám tiež poradíme také, vďaka ktorým si doma budete pripadať ako na návšteve u instagramovej hviezdy. Citáty, motivačné vety, vtipné frázy, presne to si pre zútulnenie bývania môžete vypísať na plátno alebo napríklad na drevenú dosku a následne zavesiť na stenu. Nielen, že sa jedná o veľmi peknú dekoráciu, ale zároveň sa tým každý deň povzbudíte a namotivujete. 

      Pár tipov, ako na to:

      • vaše obľúbené obrázky, citáty alebo odkazy nalepte na stenu do ľubovoľného geometrického tvaru 
      • vytvorte si z kartónu (ktorý potiahnete baliacim papierom alebo látkou) nástenky, na ktoré pridáte všetko, čo vás motivuje - môžete ich obmieňať tak často, ako len budete chcieť
      • máte v knihe svoj obľúbený úryvok, ktorý si čítate tak často, ako len to ide? Napíšte si ho na stenu 
    • samolepky s rôznymi citátmi, ktoré kúpite v obchodoch 
  •  
    •  

    • Ďalšou vynikajúcou, instagramovou vychytávkou je ručne vyrobená knižnica pre všetkých vášnivých čitateľov. Vystačíte si iba s niekoľkými doskami, držiakmi na police a tým vaša kutilská práca de facto končí. Alebo siahnite po tradičnej výzdobe stien, akou sú fotografie, nezabúdajte, že aj klasické veci sa dajú podať zaujímavo a s novým elánom.

      Ako originálne využiť fotografie na stenách?

      • zaveste fotografie v rámčekoch na povrázky, ktoré umiestnite tesne vedľa seba, aby sa prekrývali do 3D efektu
      • nalepte fotografie na stenu a vytvorte rámček z washi pásky 
      • urobte si cez jednu celú stenu obrovskú koláž spomienok na váš život s rodinou a priateľmi 
      • spomienky v pavučine, alebo vytvorte si z povrázkov pavučinovú sieť, na ktorú fotografie pripevníte štipcami
    •  
      • Ďalšie DIY DEKORÁCIE, ktoré dodajú priestoru harmóniu domova

        Sviečky, presne tie behom chvíle dokážu vyčariť nezameniteľné teplo domova, tak prečo si nevyrobiť vlastné! Do pohára nalejte vosk, pridajte esenciálne oleje, bylinky, sušené kvety, knôt a nechajte stuhnúť. Pre viac inšpirácií sa neváhajte pozrieť na Pinterest.

        Takisto jednoducho si vytvoríte zaujímavú vázu, a to napríklad  použitím starej sklenenej fľaše, pohára, ale na škodu nie je ani taký stavebný materiál, reč je konkrétne o betóne alebo PVC rúrach, to by ste neverili, ako výborne výsledné dielo môže vypadať, tak hurá tvoriť.

    •  
      • Veríme, že ste si v sérii týchto článkov našli každý “to svoje” pre váš nový lacný domov. Vieme, že začiatky sú najťažšie a preto je fajn, keď nájdete inšpiráciu na lacné varianty, ako mať štýlový, útulný a predsa krásny a moderný domov za pár eur. DIY projekty sú tým najlepším riešením či už sa jedná o renováciu starého na nové, vlastnú výrobu alebo prešívanie starého oblečenia. Inšpirácií je veľa, len je treba ich vyhľadať.