Omrvinková navigácia

Minimalizmus v bývaní aneb je čas sa inšpirovať!

Minimalizmus je pôvodne umelecký smer, ktorý sa už hojne rozšíril do mnohých sfér ľudského života. S obľubou sa tiež stretáva v bývaní, kde je tento nadčasový štýl oceňovaný pre svoju striedmosť a všadeprítomnosť príjemné, neutrálne farby. Nenastal ten pravý čas na zmenu i vo Vašej domácnosti?

ZBAVTE SA NEPOUŽÍVANÝCH VECÍ

V naozaj každej domácnosti sa nachádza toľko nepoužívaných vecí, ktoré si ale stále schovávajú pre prípad, že by sme je v budúcnosti potrebovali. Pokiaľ sme je nepoužili do tejto chvíle, je naozaj malá pravdepodobnosť že sa to v budúcnosti zmení.

Knižnica Vám doslova preteká rôznymi publikáciami, k čomu sa rovnako už nikdy nevráti? Niekomu inému ale, Vaše knihy môžu urobiť radosť, skúste je preto prodať v bazáru alebo ich niekomu darujte. Rovnaká situácia nastáva i u oblečenia, nenosené kusy predajte, venujte ich kamarátke, na charitu, alebo, majú už svoje najlepšie roky za sebou, vyhoďte je.

Zbavte se hračiek, s čím si už nikto nehra, keďže deti vyrástli, přebytočné dekorácie, na ktoré sa len práši, skratka čokoľvek, čo nutne nepotrebujete. Nehovorme o veciach, ktoré sú určitým spôsobom poničené, tie Vás byt musia opustiť na sto percent.

Nebojte sa ale svoju pozornosť nasmerovať i na športové vybavenie, riadu alebo dokonca nábytok.

PRINCÍP MINIMALIZMU

Vďaka tomu, že sa zbavíte nepoužívaných či opotrebovaných vecí, zlepšíte svoju orientáciu a prehľad vo veciach, ktoré vlastníte. Nestane sa tak, že byste neustále hľadali, kam jste čo odložili, prípadne uložili. Dokonca i upratovanie bude prebiehať omnoho rýchlejšie, keďže sa zbavíte vecí, na ktoré akurát zbytočne spadal prach.

Možno Vás veľmi skoro dopadne chuť vydať sa do obchodu a niečo nového si zaobstarať. Tiež sa k tomu ale odhodlať, položte si prvú otázku, či sa naozaj jedná o vhodnú investíciu, ktoré prospeje Vám, rodine i celej Vašej domácnosti. Pokiaľ je Vaše odpoveď nie, pravdepodobne kúpa nie je vôbec nutná.

MINIMALISTICKÝ DIZAJN INTERIÉRU

Už sme si vyššie spomenuli, že by sa minimalista nemal premôcť dekoráciami, či inými ozdobnými predmety. Dôležitá je i striedmosť v nábytkov a čím ešte atmosféru doporučujeme podtrhnúť? Novú maľbu interiéru. Porozhliadnuť byste sa mali po príjemných, kľudných farbách, ako je biela, šedá či krémová. Celý priestor krásne prejasní, prevzdušní, Vaše kráľovstvo tak bude vyzerať veľmi útulne, a naviac vždy upratané.

Nebojte sa ale siahnuť i po odvážnejších farbách, ktorými sú napr. červená alebo fialová, akurát je dôležité, aby sa jednalo len o doplnenie k predom spomenutým farbám, nie o maľbu celé miestnosti.

Jedno je zaručené, ak vlastníte vec, u ktoré chcete, aby bolo všetko na očiach a nic ji neposuvalo tzv. do pozadia, díky minimalistickému štýlu bývania toho dosiahnite. Môže sa jednať o sochu, obľúbený obraz, vkusne zvolenú podlahu, ale i napr. krásnu kvetinu.

Čo sa týká voľby nábytku, najviac obľúbené je drevo. Minimalisti totiž svoje bývanie chcú mať príjemné, kľudné, napojiť sa na prírodu. Čím iným toho dosiahnete lepšie než materiálom, ktorý nám príroda sama poskytla. Celú atmosféru vhodne podčiarknuté čistými zelenými, popínavými rastlinami, motajúcimi sa napríklad po knižnici.

CIEĽ MINIMALIZMU

Cieľom minimalizmu nie je pripraviť nás o všechny veci, ktoré vlastníme, a urobiť z našej domácnosti holobyt. Pokiaľ nás tento štýl smeruje k tomu, abychom si ponechali akurát to, čo so sebou prináší nejaký úžitok, čo nášmu životu dává smysl.

Pokiaľ sa totiž obklopíte prehnaným množstvom nedôležitých predmetov, zbytočne tak zamestnávate a rozrušujete svoju myseľ, ktorá by sa miesto toho mohla venovať ďaleko podstatnejším veciam.

Dôležitá je jednoducho kvalita a účel nášho majetku, a nie kvantita, ako sa občas ľudia mylne domnievajú.

Zdroj obrázkov: freepik.com