Omrvinková navigácia

Domáca škola dizajn: Anglický štýl

Anglický štýl je charakteristický svojou vznešenosťou, na prvý pohľad jasne viditeľnou eleganciou a istou dávkou usporiadaností.

Domácnosti sa pýšia starožitným nábytkom, že si tu častokrát pripadáte ako na návšteve u šľachtickej rodiny. Ako si doma vykúzliť eleganciu a typický šarm starého Anglicka?

PRE KOHO JE ANGLICKÝ ŠTÝL VHODNÝ

Ide o presný opak minimalistického bývania, kedy vám k životu stačí len niekoľko kusov nábytku a pár vecí. Anglický štýl sa totiž pýši mnoho bytových doplnkov, kusov nábytkov, ale predovšetkým značnou eleganciou. Možno nedisponujete rozsiahlym sídlom, ktoré sa skladá z niekoľkých salónikov a honosných, spoločenských miestností, to ale neznamená, že pre vás anglický štýl nie je vhodný, alebo sa o nich s menšími priestormi nemôžete dovoliť.

Každá takto zariadená domácnosť tiež disponuje napríklad i krbom, z čoho doslova vyžaruje teplo domova. Len si predstavte tie daždivé, chmúrne dni, ktoré strávíte zababušený v deke u krbu s hrnčekom horkej čokolády v ruke. Najvhodnejšie krby sú tí s krbovou rímsou, ktorá sa dá vkusne vyzdobiť. Určite to poznáte zo všetkých vianočných filmov, keď sú na ne rozmiestnené vianočné ozdoby. Mimo vianočných období tu ale veľmi vkusne vyzerajú sviečky, kvety alebo rôzne sošky.

OPRAVDU VEĽA DOPLNKOV

Už vyššie sme Vám naznačili, že anglický štýl rovná sa nadmiera dekorac. Reč je konkrétne mnoho fotorámčekov, ktoré Vám budú zdobiť akýkoľvek voľný priestor. Na pohovku umiestnite čo najviac preplácané vankúše s strapcami. Najobľúbenejšie sú napr. zrovna ty s anglickou vlajkou, rovnakým pravidlom sa riaďte pri nákupu diek a prikrývok, jednofarebné kusy byste mali úplne vynechať. Ďaleko vhodnejšie sú kvetinové či zvieracie dekory. Pokiaľ k tomu ešte naviac zoženiete vhodné ladené závesy a koberce, úspech je zaručený.

Ďalej sa nebojte upustiť uzdu fantázií s rôznymi soškami či sviečkami, teda hlavně svietniky. Čo takto krásný, veľký, a ešte zaujímavo zdobený kúsok? Za nás určite áno! Na stenu vyveste obrazy s klasickým umením, to moderné by vyzeralo ako päsť na oko. Ďalej budú na stenu veľmi efektívne vyzerať masívne ciferníkové hodiny. Celú atmosféru skvelo podčiarknu gigantické vázy s kvetinami, kľudne tímy umelými najobľúbenejšie sú ruže.

AKO JE TO S NÁBYTKOM

Rovnako ako u doplnkov, i u nábytkov platí pravidlo: čím viac, tým lepšie. Charakteristickým rysom sú predovšetkým rôzne taburetky, kreslá, a to kdekoľvek v domácnosti, nie len v obývacej izbe. Rozmiestnite ich po chodbách, pracovne, ale i v spálni. Najtradičnejším materiálom je koža, tá vašemu domovému kráľovstvu bezpochyby dodá pravý anglický šmrnc.

Vyhľadávané sú ale i honosné knižnice, ktoré doslova pretekajú romány, alebo drevené konferenčné stolíky. Obecne je drevo najžiadanejším materiálom vo chvíli, keď chcete žiť ako pravý Angličan. Drevené konferenčné i jedálenské stoly, lavice, regály, čokoľvek vás len napadne. Veľmi typickým zástupcom z rad nábytku je ale i skleník, najlepšie s čajovým setom, ktorý spotrebujete i na tradiční čaj o piatej.

KDE TAKÝTO NÁBYTOK ZOHNAŤ?

Najväčším nákupný ráj sú bazary s nábytkom, nájde sa totiž veľké množstvo ľudí, pre ktoré je dnes anglický štýl synonymum zastaralých kusov, ktoré už dávno vyšli z módy, a preto sa ich chcú silou mocou zbaviť. Tým lepšie pre Vás! Veľakrát sa tu totiž nájde naozaj nádherné kusy, ktoré Vám ani nezruinujú bankový účet. Mimo bazary sú to samozrejme i klasické nábytkárske obchody, kde už ale výber nieje tak rozsiahly a ceny sú mnohonásobně vyšší.

Občas sa môže stáť, že příhodný kúsok nájdete na pôjde svojich priateľov alebo rodiny, preto sa skúste porozhliadnuť i tu, protože kto hľadá, ten nájde.

Zdroj fotografií: freepik.comvividinteriordesign.compufikhomes.comstylebyemilyhenderson.comrebeccaandgenevieve.compufikhomes.comcasinhaarrumada.com