Omrvinková navigácia

Chalkboard interiéry, ktoré stoja za to

V poslednej dobe sa tabule do bytu tešia veľkému záujmu, protože premení všedný byt v miesto vyzerajúce ako vystrihnuté z dizajnerskeho magazínu. Sú nadčasové a o nápisoch na nich rozhodujete sami a meníte ich podľa potreby. Poďme si predstaviť ďalšie výhody tohto trendu a ukázať si, ako je šikovné zakomponovať do našich interiérov.

Nie len čierna, farbu si volíte sami

Čierna nie je pravidlom, farieb tabúľ existuje veľké množstvo a záleží tak len na vašom vkuse, ktorú zvolíte. Nástenná tabuľa môže nahradiť výmaľbu, takže Vám stačí, len plocha na ktorú špeciálnu farbu nanesiete. 

Pár tipov, kam “tabuľu” umiestniť

Vďaka tomu, že se jedná o náter, môžete miesto zvoliť sami. Najčastejšie sa maľujú určité části stien v interiéru ako výklenky, prázdné miesto v kuchyni, detská izby - tam tabule vyzerajú najlepšie a je najpraktickejšie už len vďaka malým “umelcom”, ktorý v istom období svojho poznávania sveta skúšajú svoje zručnosti kdekoľvek, len nie na papieri. Nemusí nutne natrieť celú stenu, stačí menší tvar štvorca, obdĺžniku, ale i akékoľvek iné. 

Pokiaľ ak chcete napr. v kuchyni písať na stenu nákupný zoznam, postačí Vám obdĺžnik. V obýváčke pre zmenu vyzerajú dobre napísané citáty, vhodné je potom na stenu nakresliť rôzne veľké štvorce, do ktorých môžete citáty ľubovoľne obmeňovať. V detskej izbe zase oceníte, že deti pri kreslení na stenu natrvalo nepoškodia maľbu, protože kriedu jednoducho zmyjete a teda tu môžete voliť i väčšie plochy pro výmaľbu. 

Kde inde môžete použíť tabuľový náter? 

  • Na dverách skríň s oblečením...
  • Naproti vchodovým dverám...
  • Ako doplnok výzdoby obývačky...
  • Za čelom manželskej postele...
  • Na stene v hracom kutiku...
  • Jako náter detského stolíka... 
  • Hodí sa skvelo do študentských izieb pre originálne vyjadrenie “kreatívneho” ducha, ale i pre písanie vzorcov a učebných látkach behom štúdia, pre zlepšenie pamäti….
  • A iste Vás napadne veľa ďalších nápadov, kam s náterom….

Buďte kreatívny - kopírovať sa nevyplatí

Rozmyslite si, kam chcete tabuľu umiestniť, môžete sa inšpirovať obrázkami z internetu (na toto je naozaj skvelý Pinterest), ale nekopírujte ich. Každému bytu sa hodí niečo iné, takže i keď to na obrázku vyzerá dobre, u vás by to mohlo dopadnúť inak. 

Tabuľu môžete umiestniť naozaj kamkoľvek, takže ak ju nechcete mať na stene, môžete ich dát napr. na dvere alebo skriňu, možností je veľa. Nebojte se experimentovať, ak sa Vám na danom mieste nebude chcieť na stenu písať, jednoducho ju necháte nepopísanú, i tak vyzerá veľmi pekne a dekoračne.

Hlavne sa neunáhliť!

Žijeme v dobe, keď všetko chceme mať rýchlejšie, ale preto sa niekedy oplatí počkať. U tabulí to platí tak, ak farbu nenecháte úplne zaschnúť, mohli byste celé dielo pokaziť. 

Už pri kúpe musíte dávať pozor, abyste si kúpili popisovateľný, prípadne popisovateľný magnetický náter a nenatreli stenu niečím iným. Tak ak chcete farbu naniesť na skrine či dvere, musíte si dávať pozor, či je k tomu určená.

A ako je teda správne naniesť? Určite si najprv prečítajte priložený návod, ako s farbou pracovať a na čo presne sa hodí a kam ju radšej nedávať. Pred natretím farby na cieľové miesto, musíte plochu úplne vyhladiť, aby na tabuľu neboli hrbolky. U dverí či skríň to nie je potreba, avšak u steny so zrnitou omietkou je nutné dostatočné zarovnávanie napr. pomocou šmirgľový papier či iné pomôcky.

Keď budete mať plochu dostatočne hladkú, môžete začať s nanášaním farby. Farba sa nanáša v 2 až 4 vrstvách, aby tabuľa mala dostatočnú hrúbku a neprepísali ste sa na materiál pod ňou. Môžete ju nanášať štetcom, valčekom alebo si pozvať maliara.

Až budete spokojeni s výsledným tvarem tabule a nanesete dostatečný počet vrstev, musíte nechat tabuli pořádně zaschnout. Barva by měla schnout 3 až 4 dny, ale záleží na výrobci. Oplatí sa počkať, i keď tabuľa už na povrchu vyzerá zaschnutá, vnútri ešte byť nemusí, preto radšej počkajte, ak si výsledné dielo nepokazíte.

Akonáhle bude farb úplne zaschnutá, tak už stačí len vziať kriedu a “dozdobiť” tabuľu obrázkami alebo nápisy, ako len budete chcieť, tu už záleží na vašej fantázií a určenie, a na čo tabuľa bude slúžiť.

Co na tabuľu písať, kresliť - 5 tipov

  1. Kvety, listy, stromy - jednoduché a elegantné, krásne doplní prípadný text alebo zdôrazní obraz na stene
  2. Zvieratá - kresby zvierat sa hodia na väčšie tabule vo voľnom priestore. Môže sa jednat buď o zjednodušené prevedenie, alebo ak máte v rodine umelca, aj realistickú kresbu.
  3. Zoznamy, odkazy - už žiadne papieriky s odkazmi, alebo strácajúce sa zoznamy. Všetko budete mať na jednom nemennom mieste, na vašej nástennej tabuli.
  4. Citáty - krásne osviežia vašu stenu a pritiahnuť pozornosť návštev, ktoré budú obdivovať netradičnú výzdobu. Výhodou je, že citáty môžu byť vymieňané podľa toho, keď narazíte na lepší.
  5. Uvítacie nápisy - tie sa hodia, ak máte tabuľu v chodbe. Môžete na ňu napísať niečo ako: ,,Domov, sladký domov.“ alebo ,,Vitajte u nás.“ 

Pár rád na záver

  • Farbu, tvar i veľkosť si vyberiete podľa vlastného vkusu, nemusíte mať presne rovnakú ako niekto iný.
  • Niektoré farby sú i magnetické, takže ak chcete na tabuľu niečo pripnúť magnetmi, je to možné, ak vyberiete správnu farbu.
  • Pozorne si prečítajte, čo je napísané na obalu, abyste potom neboli prekvapený, že je farba tmavšia alebo je potrebné naniesť viac vrstiev.
  • Predstavivosti sa nekladú hranice, je len na vás, čo bude obsahom nástenky a ako často budete nápis či kresbu meniť.

Tak sa do toho pusťte, ak nástenná tabule skoro zdobia i váš domov

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com/