Omrvinková navigácia

Ako vybrať nábytok do kúpeľne, alebo poradíme, čo je najlepšie

Rekonštruujete byt alebo sa sťahuje do nového a váhate nad širokým výberom kúpeľňového nábytku? Rôzne obchody ponúkajú mnoho a mnoho variant skríň a políc do kúpeľne. Ale nie každý druh je vhodný.

Na čo si dávať pozor pri výberu nábytku do kúpeľne?

V miestnosti, kde se pracuje s vodou, je viac než kde inde nutné mať nábytok opravdu kvalitný a od osvedčených výrobcov. Nekvalitný napodobeniny a lacné imitácie môžu zo začiatku vyzerať skvelo, ale po pár mesiacoch používania sa rozlepi, skrúti, či prestane fungovať panty a výsuvné mechanizmy.

Keď vyberáte medzi rôznymi druhmi materiálu, v základe si môžete vybrať medzi laminátovou doskou, masívnym drevom a kamenom či keramikou. Každý z materiálov vyžaduje iné zachádzanie. 

Z čoho môžete vyberať?

Plast môže byť voľbou, ale vypadá ďaleko horšie ako ostatné materiály. 

Laminátová doska je dobrým riešením, ale musí sa dať pozor na lepenie spár – spoje je nutné za lepiť ABS páskou, PUR lepidlom alebo hranami z hliníkového plechu. Ak sú spáry zalepené zle, môžu do nich na tiecť voda a nábytok sa po pár mesiacoch používania rozpadne. Lamino má tú výhodu, že se dá kúpiť v celkom akékoľvek povrchové úpravy, treba imitacia dreva a rôznych iných vzorov. Od zebrych pruhov po oranžové kvety. Môžete lamino dosky opatrené lakom a tým sa docieliť najvyššie možné životnosti nábytku.

Masívne drevené dosky, rôzne dyhy či MDF dosky sú dostupné v mnohých farbách a hrúbkach. Budí menší dojem umelé hmotnosti ako lamino dosky a sú príjemné na pohľad i na dotyk. Mali by byť aj opatrené minimálne piatimi vrstvami PUR laku. A dajte si pozor, aby boli nalakované i zvnútra a zozadu. 

Drevo tropických rastlin je najlepšie, ale aj najdrahšia voľba. Skrine vyrobené z exotického dreva výkyvy znášajú teploty i vlhkosti ďaleko lepšie, ako dreva tuzemská. Povrch stačí ošetriť voskom, lakom či olejom, čo je ochrání pred znečistením a zašpinením.

Keramicke a kamenné skrine sú samozrejme najtrvalejšie, ale aj najväčšie a najdrahšie. A nie každému je príjemné mať kúpeľňu z chladného kameňa.

Dôležité je vybrať kvalitné kování

Všetky panty a mechanizmy trpí v kúpeľne korózii omnoho viac než kde inde a hodí sI vybrať kvalitné kovové komponenty, ktoré nekorodujú, ne krížia sa a nevypadávajú. 

Na plastové rovno zabudnite a dajte prednosť značkovému tovaru pred lacnými. Takto nie je problém dohodnúť sa s výrobcami ohľadom úchytok – môžete si nechať spraviť úchytky na mieru či preniesť úchytky zo starého nábytku. Aj, keď túto variantu konzultujte s odborníkom a nesnažte sa nainštalovať sa svojpomocne.

Ako voliť farby nábytku?

Ohľadom farieb platí jednoduché pravidlo – ak chcete opticky zväčšiť priestor, kúpte si nábytok v odtieňoch bielej a veľmi jasnych, svetlých farieb. Pridaním zrkadla tak môže vyvolať ilúziu a väčšiu miestnosť, čo sa hodí najmä v bytoch, kde sú kúpeľne obvyklo maličké. A však pozor na lesklé čelné plochy nábytku. Tie se veľmi ľahko zašpinia a ich údržba je ďaleko náročnejšia ako u plochy hladkej.

V případě bílého nábytku ovšem není od věci zamyslet se nad povrchovou úpravou proti UV záření. Vlivem přímého slunečního záření nekvalitní bílý nábytek časem žloutne a získává ošklivé skvrny. Proto volte raději nábytek se speciální povrchovou úpravou.

Nábytok v kúpeľne nemusí byť len na sokla a taký sa dokonca ani nedoporučuje. Zle sa pod ním upratuje a umýva vlhkosť. Tak ako preniká do spodných skriniek, vyvoláva pleseň a zmenšuje trvanlivosť nábytku. Sokl tak môže vplyvom vlhka nasiaknuť a vyvolať rozklíčenie. Ďaleko lepšie je zvoliť nábytok na nožičkách či závesný typ. 

Závesné skrinky sú módním trendem súčasnosti a počítá s nimi stále viac predajcov.

Pokud bojujete s miestom v malé kúpeľne, môžete si pomocou niekoľko fíglov:

  • Umiestnením skrinky nad umyvadlo ušetríte miesto a zároveň budete mať kozmetické potreby po ruke priamo u umyvadla a nebudete se musieť otáčať inam. 
  • Miesto zrkadla a skrinky môžete zvoliť skriňu so zrkadlovou plochou umiestnenou v dverách. 
  • Tak sa dá kúpiť set skrine so zabudovaným umývadlom, takže inak nevyužité miesto pod umývadlom zaberie skrínka, ktorá by vám inde prekážala.

Až už zvolíte akúkoľvek variantu, vyhnete sa predovšetkým nápadne lacnému nábytku a voľte radšej osvedčenú kvalitu, ktorá vám naozaj vydrží. V kúpeľne sa oplatí “nešetriť“ .