Omrvinková navigácia

Ako si zariadiť domácu pracovňu

Svet sa mení a my s ním, vraví jedno múdre a pravdivé príslovie. Je to tak a platí to všade. Aj v otázke práce. Čo bolo skôr nepredstaviteľné či rozmarilé – práca z domova čiže home office – sa teraz stáva čím ďalej väčším hitom a je celosvetovým trendom snažiť sa čo najviac zamestnancov viesť k práci z domova. Z pracovne sa tak pomaly ale isto stáva najdôležitejšia miestnosť v dome a je nutné ju správne vybaviť.

Ako si doma zariadiť útulnú pracovňu?

Základom samozrejme musí byť dostatočný a kvalitný pracovný stôl. Mal by sa naň vojsť počítač (v dnešnej dobe už skôr notebook) a ďalšie pracovné veci. Hodia sa aj rôzne priehradky, zásuvkové boxy a krabičky na kancelárske potreby. Stôl by mal byť vysoký minimálne 70 cm a odpovedať výške vašej postavy. Nesprávne nastavený stôl totiž môže zásadným spôsobom zničiť chrbticu. 

Ohľadom umiestnenia počítača záleží na veľkosti monitoru. Čím väčšia obrazovka tým väčší odstup by ste mali dodržiavať.

Kancelársku stoličku zvoľte ergonomickú. S nastaviteľným polohovaním a otočným mechanizmom. Je dôležité, aby sa správne prispôsobovala vášmu telu a poskytovala oporu krku a chrbtici.

Kam so všetkými dokumentmi a knihami?

Dôležité je zamerať sa na výber knižnice ako odkladacieho priestoru na najrôznejšie šanóny a zložky. A verte, že ich bude viac než dosť. Šanóny majú iné rozmery ako bežná rada A4 a je preto nutné vybrať hlbšie police, ideálny rozmer je okolo 25 x 35 cm.

Na čo ešte nezabudnúť?

Dbajte tiež na dostatočné osvetlenie pracovne. Voľte radšej LED lampy – šetria energiu a nevydávajú teplo.

Mali by ste vedieť, že pracovňa by mala byť farebná. Keď pracujete pri počítači, je dobré občas zdvihnúť oči a nechať ich odpočinúť pohľadom mimo obrazovku. A to najlepšie docielite, keď bude vaše okolie čo najatraktívnejšie a bude tak samovolne priťahovať pozornosť. 

Čím doplniť “okolie” pracovného stolu?

  • rôzne živé či izbové kvety
  • inšpirujúce citáty zarámované a zavesené na stene
  • nástenka plná “motivácie”
  • vonné sviečky a ďalšie dekorácie, ktoré priestoru dodajú vašu “osobitosť”

Na umiestnení pracovne zase tak veľmi nezáleží. Pokiaľ ju umiestnite do spálne, voľte skôr stoly amerického typu so sťahovateľnou roletou. Počítač k spánku nepatrí a pracovné veci by mohli v noci rušiť vašu pohodu. Alebo je možnosťou zvoliť posuvné dvere či záves. Inak môžete pracovňu umiestniť do obývacej izby či do akejkoľvek menšej izby, či na chodbu. Ak pracujú z domova obidvaja manželia, pracovne by mali mať oddelené.

Pamätajte, že priestor by mal byť čo najpohodlnejšie a najpríjemnejšia. Predsa len je pravdepodobné, že v pracovni budete tráviť naozaj veľa času.